Składniki:
2 jajka
200 g cukru
100 g margaryny
120 ml wody
170 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy i łączymy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku wraz z wodą. Do ubitych jajek dodajemy suche składniki i wodę z margaryną, na przemian. Formę do tarty (24cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Pozostawiamy w formie jeszcze 5 minut, po tym czasie ostrożnie wyjmujemy. Studzimy.
Składniki na krem:
1 jajko
180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
180 ml śmietany kremówki
Orange curd:
2 jajka
1 żółtko
80 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
60 g masła
+posypka czekoladowa
Składniki na orange curd oprócz masła roztrzepujemy i podgrzewamy w garnuszku. Uważajcie, by nie ścięły się jajka. Kiedy masa lekko zgęstnieje, dodajemy masło, jeszcze chwilę podgrzewamy i ściągamy z ognia. Przecieramy dokładnie przez sitko. Połowę odkładamy do tarty, połowę do lodówki- przyda się do następnego przepisu :)
Składniki na krem: jajka, sok, cukier i mąkę podgrzewamy w garnuszku do lekkiego zgęstnienia. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą. Wykładamy na podpieczony spód, pieczemy kolejne 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wykładamy orange curd, ozdabiamy posypką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz