środa, 4 czerwca 2014

Czekoladowe muffinki z Daim


Dawno nie piekłam muffinek :) czym są Daim'y? To bardzo popularne batoniki na Wyspach, maleńkie kawałeczki migdałów i karmel, otoczone mleczną czekoladą. Mam znajomego, który jest ich wielkim amatorem i zawsze przynosi mi je do domu, gdy wpada z wizytą :) Muffinki są miękkie, lekko wilgotne i pyszne!

Składniki:

3 niewielkie jajka
100 g brązowego cukru
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 ml jogurtu greckiego (lub naturalnego, ale bardzo gęstego)
50 ml mleka
50 g roztopionego masła, przestudzonego
2 łyżki kawy, zaparzonej (u mnie czekoladowe cappuccino)
150 g batoników Daim

W jednym naczyniu łączymy składniki mokre: kawę, masło,mleko, jogurt, jajka. Dodajemy cukier i mieszamy. W osobnym mieszamy składniki suche: kakao, mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy składniki z obu naczyń, tylko do połączenia. Dorzucamy posiekane Daim, mieszamy. Formy do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 minut, zmniejszamy tem. do 170 i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy. Smacznego! :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz