środa, 30 października 2013

Serowe poduszeczki z dżemem



Miały być zawijańce jak w oryginale, ale chciałam, by były na jeden kęs. Zwiększyłam też proporcje, żeby nie bawić się z taką ilością twarogu :) Reszta bez zmian, u mnie z dżemem malinowym , choć myślę, że będzie pasował też każdy inny. Pyszne, małe i mięciutkie poduszeczki do zrobienia w chwilę! Wzięłam trochę do pracy i menadżer był zaaachwycony, więc polecam bardzo!



Składniki:

250 g sera trzykrotnie zmielonego, bądź sernikowego wiaderkowego
2,5 szklanki mąki (i jeszcze trochę do podsypania)
250 g zimnego masła
2 jajka
2 torebki cukru waniliowego (można zastąpić czterema dużymi łyżkami cukru pudru)
łyżeczka proszku do pieczenia
powidła, dżem lub konfitura do posmarowania


Wszystkie składniki szybko razem wyrobić, jeśli ciasto się mocno klei, można podsypać mąką. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm i pokroić w dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty. Posmarować dżemem i zawinąć. Ułożyć w foremce wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz